Walne Zebranie Sprawozdawcze – 2024

Początek każdego roku jest okresem organizowania przez Ochotnicze Straże Pożarne walnych zebrań sprawozdawczych. Na spotkaniach takich dokonuje się podsumowania i oceny minionego roku. Wytycza się cele i plany na przyszły okres, dyskutuje się o problemach i sukcesach danej jednostki. W tym roku zebraniue w naszej jednostce odbyło się 24 lutego 2024r.

Wśród gości którzy zaszczycili nas swoją obecnością byli:

Jerzy Borcz- Przewodniczący Sejmiku Województwa Podkarpackiego,
Joanna Brill – Radna Sejmiku Województwa Podkarpackiego,
Andrzej Guzik – Wicestarosta Krośnieński
dh Mateusz Liput – Wójt Gminy Krościenko Wyżne, Prezes ZOG ZOSP RP w Krościenku Wyżnym,
bryg. Krzysztof Marszałek – Z-ca Komendanta Miejskiego PSP w Krośnie,
Marek Aftanas – Radny Powiatu Krośnieńskiego, Dyrektor SP w Krościenku Wyżnym,
dh Krzysztof Podkul – Prewodniczący Rady Gminy Krościenko Wyżne, Sekretarz ZOP ZOSP RP w Krośnie, Komendant Gminny ZOSP RP w Krościenku Wyżnym,
bryg. Dariusz Gruszka –Dowódca JRG Krosno
dh Wiesław Kałamarz – Proboszcz Parafii pw. św. Marcina, Kapelan OSP Krościenko Wyżne
Mateusz Podkul – Sekretarz Gminy Krościenko Wyżne
Lucyna Liput – Dyrektor GOPS w Krościenku Wyżnym
Elżbieta Frydrych – Pracownik UG w Krościenku Wyżnym
Przedstawicielka Poseł na Sejm RP Joanny Frydrych
Eugeniusz Such – Wiceprzewodniczący Rady Gminy Krościenko Wyżne, cżłonek wspierający OSP
dh Andrzej Kijowski – Przewodniczący Komisji Rewizyjnej Oddziału Gminnego ZOSP RP w Krościenku Wyżnym
Członkowie Honorowi naszej jednostki: Jan Żywiec, Antoni Frydrych, Jan Habrat, Edward Szmyd

Zebranie otworzył Prezes OSP Krościenko Wyżne  – dh Andrzej Glazar.  Po wprowadzeniu sztandaru i wysłuchaniu hymnów: narodowego i  strażackiego oraz powitaniu wszystkich przybyłych na Walne Zebranie osób, dokonano wyboru przewodniczącego zebrania, którym został dh Dariusz Gruszka. Funkcję protokolanta powierzono dh Grzegorzowi Gruszce.

Realizując porządek zebrania dokonano wyboru Komisji:  Mandatowej, Uchwał i Wniosków, oraz Skrutacyjnej. Przewodniczący Komisji Mandatowej – dh Mateusz Florek odczytał protokół, z treści którego wynikało, że spośród wszystkich członków zwyczajnych (uprawnionych do głosowania) w zebraniu uczestniczy 59% strażaków, co sprawiło, iż Walne Zebranie Sprawozdawcze OSP w Krościenku Wyżnym jest władne do podejmowania uchwał i wniosków.

Prezes Andrzej Glazar złożył sprawozdanie z działalności Zarządu za 2023 r., z którego wynika, że w akcjach ratowniczych krościeńscy strażacy uczestniczyli 52 razy, w tym:
w gaszeniu pożarów 7 razy, a w likwidacji miejscowych zagrożeń 54  razy. Prezes w swoim sprawozdaniu przedstawił przedsięwzięcia zrealizowane przez jednostkę, m.in  organizację zabawy sylwestrowej czy jubileuszu 125 – lecia, udział w akcjach charytatywnych, uroczystościach i pokazach. Pozyskano szereg sprzętu,m.in. agregaty prądotwórcze, umundurowanie specjalne, radiostacje, pompę, czy zestaw fantomów szkoleniowych. Większość sprzętu zakupiono w ramach dotacji zewnętrznych  pochodzących z budżetu gminy, Fundacji Orlen, Funduszu Składkowego Ubezpieczenia Społecznego Rolników, Fundacji KGHM oraz środków z budżetu państwa.

Prezes jednostki po odczytaniu sprawozdania i zreferowaniu, skrótowego zakresu prac z ostatnich 12 miesięcy zaprosił na środek osoby szczególnie wyróżniającę się w minionym roku –  Michała Żurawia, Klaudię Kielar, Jakuba Jurczaka, Piotra Michnę, Michała Zygarowicza, Karinę Hawrot oraz Dominikę Hawrot. Wyróżnieni otrzymali okolicznościowe statuetki. Następnie druh Jarek Kostyrka odebrał srebrny medal za zasługi dla pożarnictwa. Na koniec tej części spotkania, zebrani mięli okazje obejrzeć okolicznościowy filmik podsumowujący miniony rok.

W dalszej części, sprawozdanie  finansowe za 2023 r. przedstawiła skarbnik – dha  Agnieszka Glazar. W okresie sprawozdawczym poniesiono m.in. koszty wkładów własnych do dotacji jak i koszty naprawy sprzętu, zakupu umundurowania oraz remontów.

Sprawozdanie Komisji Rewizyjnej OSP przedstawił jej przewodniczący dh Grzegorz Szmyd. Komisja Rewizyjna zgłosiła wniosek o udzielenie Zarządowi absolutorium za rok 2023

Po odczytaniu sprawozdań nastąpił główny punkt zebrania, czyli głosowania nt. sprawozdań. Wszystkie sprawozdania zostały przyjęte jednogłośnie, a zarząd otrzymał absolutorium.

W następnym punkcie druh Sebastian Pelczar – Wiceprezes-Sekretarz oraz druhna Agnieszka Glazar – Skarbnik przedstawili plany działalności i finansowy na rok 2024. Zaplanowano m.in. zakupy sprzętu jak i prace remontowe w budynku remizy.

W kolejnym punkcie zebrania dh Pelczar przedstawił kandydatów na nowych członków honorowych. Walne zebranie jednogłośnie wyniosło do godności członka honorowego OSP druhów Zbigniewa Liputa (Prezesa w latach 2006-2017) oraz Stanisława Pelczara (członka zarządu w latach 2006-2016)

W dalszej części swoje sprawozdania złożyli przewodniczący Komisji Skrutacyjnej dh Mateusz Florek oraz przewodniczący Komisji Uchwał i Wniosków Jakub Jurczak

Ostatnim punktem była dyskusja, podczas której głos zabierali zaproszeni  goście. Strażacy m.in. odebrali słowa podziękowania za dotychczasową działalność. Poruszono także tematy związane z działalnością ochotniczego pożarnictwa, działalności samorządu terytorialnego oraz perspektywy rysujące się przed ochotniczymi strażami w najbliższych latach.

Na tym zebranie zakończono

S.P.